Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Běžně se na ucpaný odpad umyvadla používá louh nebo kyselina. Jde to i jinak?

Běžně se na ucpaný odpad umyvadla používá louh nebo kyselina. Jde to i jinak?



Vyvěšeno: 28. 2. 2022
Sejmuto:
Evidenční číslo: 11-2022

sifon.jpgBěžně se na ucpaný odpad umyvadla používá louh nebo kyselina. Jde to i jinak?

Ucpaný odpad v domácnosti je častým problémem, se kterým se každý z nás potkal buď v kuchyni, v koupelně nebo na WC. Nejčastěji se projevuje pomalým odtokem vody, a po delší době, už voda neodtéká vůbec. Domácností se následně šíří nelibá vůně z odpadu a nezbývá, než se pustit do čištění. Jak na to? Ekologicky.

Za neodtékající vodu a stupňující se zápach z odpadu, mohou nejčastěji usazené vlasy v koupelně. V kuchyni spláchnutá mastnota a zbytky jídla, které v něm postupně zahnívají. Svoji roli může hrát i nadměrná tvorba vodního kamene nebo špatně položené či deformované vodovodní potrubí. Klasický čisticí prostředek, který zakoupíte v drogeriích, tvoří z více než z 80 % hydroxid sodný, nebo kyselina sírová. Určitě rychle pomůže, ale neškodí tím přírodě?

Hydroxid sodný (NaOH) je silně zásaditá anorganická sloučenina (zastarale louh sodný). Ve vodném roztoku jsou „molekuly“ hydroxidu sodného plně štěpeny na sodné ionty a hydroxidové anionty, díky tomu je velmi silnou zásadou. Má velice široké použití v chemickém průmyslu (výroba mýdel a dalších povrchově aktivních látek, příprava dalších sloučenin sodíku, jako reakční složka při organických a anorganických syntézách), v textilním průmyslu, v průmyslu celulózy a papíru, v hutnictví. V domácnostech se dá využít při čištění odpadních potrubí a při praní. Není hořlavý ani výbušný, ale je to velmi silná žíravina a zdraví škodlivá látka. Vždy, když s louhem pracujeme, musíme používat ochranné pomůcky. Při poleptání okamžitě omývejte napadené místo pokožky proudem studené vody a následně neutralizujte poleptané místo slabou kyselinou (zředěný ocet nebo kyselina citronová). Při zasažení očí se nesmí nikdy neutralizovat, pouze neustále vymývat vodou a vždy co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc.

Kyselina sírová je v koncentrovaném stavu hustá olejnatá kapalina, neomezeně mísitelná s vodou. Je jednou z nejdůležitějších průmyslově vyráběných chemikálií a velmi nebezpečnou žíravinou, způsobující dehydrataci (zuhelnatění) organických látek. Používá se jako elektrolyt do olovněných akumulátorů, k úpravě vody, pro čištění a úpravu pH bazénu. Od 1.2.2021 je prodej široké veřejnosti ZAKÁZÁN. Prodej je umožněn pouze podnikatelským subjektům.

Co se ale děje po tom, co čisticí prostředky projedou odpadní rourou?

Optimální pH pro většinu bakterií leží v rozmezí od 6,0 do 8,0. Hydroxid sodný a kyselina sírová mají svůj žíravý účinek založen na hodnotách pH výrazně odlišných od neutrální hodnoty 7, jsou buď hodně zásadité, nebo hodně kyselé. Všeobecně se tvrdí, že používání těchto prostředků není problém, pokud je odpad odváděn do městské kanalizace. Tam dojde k tak silnému naředění přípravku, který ve výsledku neovlivní kvalitu vody. Pouze dojde ke zvýšení množství rozpuštěných látek, tzv. solnosti. Sodné i síranové ionty se ve vodě běžně vyskytují, jsou její přirozenou součástí.

Problém s použitím agresivních čisticích prostředků by mohl nastat v případě, že máte vlastní čistírnu odpadních vod (ČOV) nebo septik. V nich je ředění malé a může dojít k významným změnám pH, čímž se naruší průběh biologického čištění.  Záleží na konstrukci čistírny, zda ČOV má nějaký vyrovnávací prostor, nebo jestli voda s obsahem chemie jde rovnou do aktivace. U čistíren s vyrovnávacím prostorem nebo s předřazenou septikovou částí je ČOV před nárazy lépe chráněna a obvykle je čistící proces ovlivněn minimálně. Zvažovat použití kyseliny či louhu, byste měli, pokud vlastníte kořenovou čističku. Podle Víta Rouse z firmy Grania, ale tyto prostředky neublíží ani kořenovým čistírnám odpadních vod. „Kořenová čistírna má tu výhodu, že objem vody je tam násobně větší. Navíc před samotnou kořenovkou jde odpad většinou do septiku, kde případný krátkodobý úhyn bakterií zas tak moc nevadí, samozřejmě uvedené prostředky mohou zabíjet mikroorganismy, které tu vodu čistí, ale při normálním použití jednou za čas nehrozí čistírně absolutně nic. Není důvod se využívání těchto prostředků nějak vyhýbat.“

A jak i přes tyto uklidňující informace vyčistit šetrněji ucpaný odtok?

Čištění odpadu jedlou sodou a octem

Jedlá soda je účinný pomocník v boji s ucpaným odpadem. Sodu nasypejte do sifonu a přidejte k ní 200 ml octa, následně prolijte vroucí vodou. Celý proces je třeba několikrát zopakovat a také počítat s vodním gejzírem, který vznikne po vlití vroucí vody do odpadu.

Čištění odpadu práškem do pečiva s octem

Na čištění odpadů ocet poslouží i v kombinaci s práškem do pečiva. Postup je stejný jako v případě čištění odpadů sodou, vyplatí se však 15 minut počkat, než odpad opětovně propláchnete.

Čištění odpadu pomocí soli

Kuchyňská sůl je další z ověřených tzv. babských receptů na čištění odpadů. Stačí jen několik lžic této nad zlato se považující látky vsypat do odpadu a následně prolít vroucí vodou.

Čištění odpadu mechanicky

Mechanické čištění odpadu funguje jako první pomoc v případě, že ucpaný odpad brání průtoku vody. K ruce si můžete vzít několik pomocníků, někdy však pomůže pouze důkladné rozebrání a pročištění sifonu. Při menším znečištění/ucpání pomůže gumový zvon. Většina domácností jej mívá ve své běžné výbavě. Stačí pouze přiložit zvon na otvor výpusti a pumpovat tak, aby vznikl potřebný podtlak, kterým se uvolní usazené nečistoty. Pokud se kolem výpusti začne tvořit vodní vír, jde o znamení, že je odtok znovu funkční a průchodný. Pokud selže pumpování zvonem, budete si muset nasadit ochranné rukavice a pustit se do rozebrání sifonu. K ruce si vezměte kbelík, ať máte kam zachytit zbylou vodu po rozšroubování sifonu. Při této příležitosti nezapomeňte zkontrolovat také gumové těsnění a v případě, že bude zpuchřelé nebo ztvrdlé, raději je vyměňte. Jakmile budete mít sifon rozebraný, důkladně z něj odstraňte veškeré nečistoty a našroubujte ho zpět.

Čištění odpadu perem

Jestliže se usazené nečistoty ukrývají hluboko v odpadních trubkách a nepomáhá vám ani mechanické či jiné čištění odpadů, bude nutné provést hloubkové čištění vodovodních trubek. K této činnosti vám poslouží speciální kanalizační pero. Je k němu totiž nutná spolupráce dvou lidí, která probíhá tak, že jeden vkládá pružinu do odpadní trubky a směřuje ji k ucpanému místu, zatímco druhý dle potřeby otáčí pružinou proti směru hodinových ručiček.

Čištění odpadu biologickou cestou

Biologické enzymatické přípravky jsou užitečnými pomocníky při čištění odpadů. Jde v podstatě o nezávadné bakterie, které dokáží rozložit usazené organické látky v potrubí, aniž by narušily jeho povrch. Přípravky k čištění odpadů obsahující bakterie se používají ideálně na noc, aby mohly minimálně osm hodin působit. Cenově jde o dražší variantu, jak vyčistit ucpaný odpad, jsou však šetrnější k životnímu prostředí než klasické chemické prostředky, jedná se např. o Yellow&Blue Biologický čistič odpadů

A jak předcházet ucpanému odpadu?

Je to velmi jednoduché. Stačí si jen pořídit sítko v rozměrech výlevky, které zachytí všechny hrubé nečistoty, které jednoduše denně pročistíte a propláchnete. Tato účelná drobnost stojí pár korun a rozhodně se vyplatí. Do kuchyně na velké zbytky, do koupelny hlavně na vlasy. Právě vlasy spolu s tuky vytváří velmi silné ucpávací vrstvy. A jednou za čas do výlevky nasypte prostředek na bázi mikroorganismů a enzymů a nechte působit přes noc.

Monika Haňurová
Ekologické centrum Kralupy n/Vltavou

Foto: pixabay.com

Zdroje:

 

https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/cistite-ucpany-odpad-louhem-nebo-kyselinou-myslite-ze-je-to-problem
https://www.veronica.cz/otazky?i=139
https://www.alza.cz/jak-vycistit-odpad
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hydroxid_sodn%C3%BD
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_s%C3%ADrov%C3%A1
https://www.express-color.cz/products/kyselina-sirova-33-1l-pouze-na-ico/


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 28. 02. 2022 6:40