Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Pražská příroda, kterou opravdu stojí navštívit

Pražská příroda, kterou opravdu stojí navštívit



Vyvěšeno: 25. 10. 2023
Sejmuto:
Evidenční číslo: 89-2023

crossroads-3251759_640.jpgPražská příroda, kterou opravdu stojí navštívit

I v Praze si můžete odpočinout od ruchu velkoměsta v přírodě. Stačí navštívit jeden z několika tipů na výlet, které v tomto článku zmiňujeme. A protože jak je známo, Praha je krásná v každé roční období, nemusíte na návštěvu čekat až do letních měsíců. Můžete vyrazit hned teď.

Stromovka (Královská obora)

Jeden z největších parků v Praze se nachází v městské části Prahy 7. Táhne se od Dejvic – Bubenče až po holešovické výstaviště, svojí rozlohou zaujímá 88,61 ha. V 19. století prodělal park krajinářskou přeměnu z obory na veřejný park. Zpřístupněn veřejnosti byl v roce 1804. Řadí se mezi jeden z nejvýznamnějších přírodně krajinářských parků v Praze. Vyskytuje se zde velké množství exotických dřevin a chráněných rostlin jako např. leknín bílý, kosatec žlutý, stulík žlutý, orobinec širokolistý, vrba bílá anebo olše lepkavá. Z živočichů je třeba zmínit ropuchu zelenou, skokana zeleného, slípku zelenonohou, poláka chocholačku, kvakoše nočního, lysku černou, strakapouda prostředního a například deset druhů netopýrů. Z tohoto důvodu je park chráněn jako přírodní památka s názvem Královská obora a je spolu s místodržitelským letohrádkem rovněž chráněn jako kulturní památka. Stromovka slouží ke sportovním, rekreačním i kulturně vzdělávacím účelům. Ve Stromovce najdete restauraci, toalety, pítko i venkovní fitness. Je tu spousta laviček, nejen podél cesty, ale i v trávě, kde má člověk větší klid.

Divoká Šárka

Park se nachází na území městské části Praha 6 – Liboc. Ač je park lokalizován spíše na okraj Prahy, bez problému se sem dostanete městskou hromadnou dopravou. Divoká Šárka doslova předčí všechna vaše očekávání. Při průchodem tamější přírodou si připadáte, jako byste již nebyli na území Prahy. Park nabízí divokou přírodu plnou skalnatých vyhlídek a skrz něj si údolím razí cestu Šárecký potok. Můžete se sice vydat přímo podél potoka, ale to by vám unikly ty nejkrásnější výhledy. Ty se totiž otevírají z obou stran skal, které jsou dobře přístupné po cestičkách. Ocitnete se rázem přímo nad celým kaňonem a můžete si ho pořádně prohlédnout. Přírodní rezervace byla vyhlášena na ochranu významného geomorfologického celku zahrnujícího hluboké údolí proříznuté Šáreckým potokem v tvrdých buližníkových skalách včetně zbytků teplomilné skalní vegetace na slunných jižních svazích a chladnomilné vegetace na zastíněných severních svazích. Divoká Šárka se jako unikátní prvek pražské přírody, a to jak z geologického, tak i botanického, nebo zoologického hlediska, stala první přírodní památkou vyhlášenou na území metropole. Pokud jste pro dobrodružnější aktivity, v oblasti je více než sto lezeckých cest od stupně obtížnosti 3 až po stupeň 7 podle klasifikace UIAA. Pokut jste tedy oprávněným lezcem a víte si s lezením o skalách rady, můžete zdejší cesty využít.

Kozí hřbety a údolí Únětického potoka

Kozí hřbety se společně s údolím Únětického potoka nachází na samém okraji Prahy. Kozí hřbety můžeme vidět po pravé straně silnice z městské části Prahy – Suchdol směrem na Horoměřice. Celé území je velmi zajímavé svou členitostí a přírodní rozmanitostí, ale také bohatou historií. Nalezneme zde pozoruhodné skalní útvary, úžasné vyhlídky i romantická údolí.

Toto působivé místo bylo osídleno již v paleolitu a od počátku neolitu (od 5. tis. př. n. l.) je osídleno nepřetržitě. Slované se zde poprvé objevili patrně již v 6. století a průkazně se tu usadili v 10. století. Z konce 3. tisíciletí pocházejí nálezy přímo z úpatí Holého vrchu u obce Únětice (středoevropská únětická kultura doby bronzové). Kozí hřbety obcházela v raně přemyslovské době tzv. Velká cesta, která spojovala Levý Hradec a Pražský hrad.

Území bylo v roce 1988 vyhlášeno jako přírodní rezervace Údolí Únětického potoka. Důvodem ochrany jsou skalnaté svahy a údolní niva Únětického potoka včetně buližníkového suku Kozích hřbetů, významný krajinářský celek s výskytem chráněných druhů a geologických profilů.  Mezi zvláště chráněné druhy rostlin zde patří bělozářka liliovitá, koniklec luční český nebo třeba  tařice skalní.

Díky své odlehlosti však Kozí hřbety patří k těm méně navštěvovaným pražským lokalitám, proto zde nenajdete návaly turistů. Územím prochází zrekonstruovaná naučná stezka Roztocký háj – Tiché údolí a několik cyklotras.

Ať u vás právě padá listí, sněží nebo paří sluníčko, věříme, že si procházky pražskými končinami v každém počasí jistě užijete.

Bc. Alena Hubáčková
Ekologické centrum Most pro Krušnohoří
Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most 

Foto: pixabay.com

Zdroje:

https://kamvpraze.info/Nejkrasnejsi-parky-v-Praze/index.htm
https://www.slevomat.cz/magazin/1908-prazske-parky
https://www.praha.cz/po-pamatkach/objevte-prazske-parky-sady-a-zahrady
http://www.praha-priroda.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/prirodni-rezervace-udoli-unetickeho-potoka-a-rozto


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 25. 10. 2023 11:39