Kvalita ovzduší

Praha 8-Kobylisy
Letiště Praha
Praha 4-Libuš
Praha 5-Stodůlky
Praha 6-Suchdol
Beroun
Kutná Hora-Orebitská
Kladno-střed města
Kladno-Švermov
Mladá Boleslav
Ondřejov
Příbram-Březové Hory
Rožďalovice-Ruská
Tobolka-Čertovy schody
Zdroj: CHMI
Drobečková navigace

Úvod > Ke stažení > Zdravé a bezpečné svačiny pro školáky

Zdravé a bezpečné svačiny pro školáky



Vyvěšeno: 3. 9. 2024
Sejmuto:
Evidenční číslo: 29-2024

sandwich-2301387_640.jpgZdravé a bezpečné svačiny pro školáky

Začátek nového školního roku je tady a s ním přichází i otázka, jak připravit dětem svačiny, které jim nejen budou chutnat, ale také jim dodají potřebnou energii a živiny. Zdravé svačiny mohou hrát klíčovou roli v jejich výkonu ve škole a celkovém zdraví. Jak tedy zajistit, aby byly svačiny pro školáky zdravé, chutné a bezpečně zabalené?

Děti potřebují během školního dne pravidelný přísun energie, aby se mohly soustředit, učit se a hrát si. Zdravé svačiny jim poskytují základní živiny, které podporují růst a vývoj, a pomáhají předcházet únavě a ztrátě koncentrace. Příliš mnoho cukru a nezdravých tuků může vést k rychlému poklesu energie a negativně ovlivnit chování a výkon dítěte. Proto je důležité zaměřit se na výživné svačiny, které kombinují bílkoviny, zdravé tuky a komplexní sacharidy.

Tipy na zdravé svačiny pro školáky:

Čerstvé ovoce a zelenina

  • Nakrájené ovoce, jako jsou jablka, hrušky, banány nebo hroznové víno, je skvělou volbou. Děti je mohou snadno konzumovat a dodávají jim potřebné vitamíny a vlákninu.
  • Zeleninové tyčinky, například mrkev, okurka, paprika nebo cherry rajčata, mohou být podávány s hummusem nebo jogurtovým dipem, což dodá potřebné bílkoviny a zdravé tuky.

Celozrnné pečivo

  • Celozrnné sendviče plněné krůtí šunkou, sýrem, salátem a avokádem jsou výbornou volbou, která dodá energii a vlákninu.
  • Celozrnné tortilly s tvarohem a zeleninou nebo s kuřecím masem mohou být skvělou svačinou, která udrží děti syté a spokojené.

Bílkoviny pro energii

  • Vařená vejce jsou jednoduchým zdrojem kvalitních bílkovin a zdravých tuků.
  • Jogurt nebo tvaroh s ovocem a ořechy představují kombinaci bílkovin a vlákniny, které pomohou udržet stabilní hladinu cukru v krvi.
  • Ořechová směs nebo ořechová másla, jako je arašídové nebo mandlové máslo, podávané na plátku jablka, jsou výborným zdrojem zdravých tuků a bílkovin.

Zdravé tuky

  • Avokádo na chlebu s rajčetem a špetkou soli je zdravou a chutnou svačinou.
  • Domácí energetické tyčinky s ovesnými vločkami, medem a ořechy mohou být skvělou svačinou na cesty.

Pitný režim

  • Voda je vždy nejlepší volbou pro udržení hydratace dětí během dne. Neslazené čaje mohou být také zdravou alternativou.
  • Ředěné ovocné džusy, ideálně bez přidaného cukru, mohou být chutnou variantou, pokud se podávají s mírou.

Jak zajistit bezpečnost svačin?

Při přípravě školních svačin je důležité nejen vybrat zdravé a výživné potraviny, ale také zajistit, aby byly správně zabalené. Bezpečné obaly na svačiny hrají klíčovou roli v udržování jídla čerstvého, zdravého a bez rizika kontaminace. Jaké obaly tedy vybrat a na co si dát pozor?

  • Nerezové nádoby jsou vynikající volbou pro školní svačiny. Jsou odolné, opakovaně použitelné, snadno se čistí a neobsahují škodlivé chemikálie jako některé plastové obaly. Nerezové nádoby také dobře udržují teplotu, takže jídlo zůstane déle čerstvé. Jsou ideální pro sendviče, nakrájené ovoce a zeleninu nebo vařené pokrmy.
  • Silikonové sáčky a formičky jsou flexibilní, odolné a snadno se udržují v čistotě. Jsou skvělé pro balení drobných potravin, jako jsou ořechy, sušené ovoce nebo krekry. Navíc je můžete využít opakovaně, což je ekologičtější volba než jednorázové plastové sáčky.
  • Skleněné nádoby s těsně uzavíratelným víkem jsou dalším bezpečným a ekologickým řešením pro skladování svačin. Jsou odolné vůči skvrnám a pachům a mohou být použity jak pro teplé, tak studené pokrmy. Skleněné nádoby jsou vhodné zejména pro starší školáky, kteří umí s nimi zacházet opatrněji.
  • Včelí voskové ubrousky jsou přírodní, ekologickou a opakovaně použitelnou alternativou k plastovým fóliím. Jsou vyrobeny z bavlny napuštěné včelím voskem, který má antibakteriální vlastnosti, a pomáhají udržet potraviny čerstvé. Jsou vhodné pro balení sendvičů, sýrů nebo zakrytí misek s ovocem a zeleninou.
  • Pro jídla, která vyžadují určitou teplotu, jako jsou polévky nebo jogurty, jsou termosky a chladicí boxy ideální volbou. Udržují jídlo teplé nebo studené po delší dobu a chrání jej před kontaminací. Vždy se ujistěte, že termosky a chladicí boxy jsou dobře uzavřené, aby nedošlo k úniku tekutin.
  • Pro svačiny, které nepotřebují speciální udržování teploty, jako jsou sušenky nebo celozrnné tyčinky, mohou být vhodné ekologické papírové sáčky. Tyto sáčky jsou rozložitelné a často vyrobené z recyklovaných materiálů. Je to dobrá volba, pokud hledáte jednorázový, ale ekologický způsob balení svačin.

Na co si dát pozor při výběru obalů?

  • Bezpečnost materiálu: Ujistěte se, že obaly neobsahují škodlivé látky jako BPA (bisfenol A), ftaláty nebo PVC, které se mohou uvolňovat do jídla, zejména při zahřívání.
  • Snadné čištění: Vyberte obaly, které lze snadno umýt a dezinfikovat, aby nedošlo k množení bakterií.
  • Trvanlivost a odolnost: Děti často s obaly nešetří, proto zvolte materiály, které jsou odolné proti poškození a vydrží dlouhodobé používání.
  • Ekologický dopad: Volte obaly, které jsou šetrné k životnímu prostředí, jako jsou opakovaně použitelné nebo biologicky rozložitelné materiály.

Pár tipů, kde můžete zakoupit bezpečné svačinové obaly:

https://www.zdravasvaca.cz/

https://www.greenstore.cz/

https://www.agatinsvet.cz/svacinove-boxy/

https://www.econea.cz/

Příprava zdravých a bezpečných svačin pro školáky nemusí být složitá. Stačí zvolit vhodné ingredience, které dětem dodají energii a potřebné živiny, a dbát na správné balení a skladování. S těmito tipy můžete zajistit, že vaše děti budou mít během školního dne dostatek energie a všechny potřebné živiny pro jejich optimální vývoj a školní úspěchy.

Ing. Hana Matějková
Ekologické centrum Most a Kralupy n/Vlt.
VUHU a.s., Most 

Zdroje:

https://damskaliga.cz/zdrave-svaciny-pro-skolaky-tipy-rady-stravovani-jidelnicek-skolni-rok-skola/
https://www.nutsman.cz/blog/zdrave-svaciny-do-skoly-recepty-pro-inspiraci/
https://www.zdravasvaca.cz/
https://www.gleid.cz/clanky/lifestyle/jak-si-pripravit-svacinu-bez-jednorazovych-obalu-vyberte-si-svoji-alternativu-hned-ted


Zpět na přehled
Naposledy změněno: 26. 08. 2024 8:32